Tips

Tips: Social Media Professioneel Inzetten

Social media communication concept

Uit een onderzoek van het UWV blijkt dat meer dan de helft van de werkzoekenden, nauwelijks weet hoe zij social media op professionele wijze moeten inzetten. Hoe moet je je social media op een zakelijk manier inzetten, om die droombaan binnen te hengelen? Ik zet voor jou tips op een rij zodat jij die baan scoort én behoudt!

1. Promoot jezelf op Linkedin
Volgens UWV is de meest bekende social media Facebook en Twitter. Maar het belangrijkste sociale platform voor werk en zakelijk gebied is Linkedin. Dit online netwerk is opgericht voor vakmensen. Ook toon je op Linkedin jouw cv. Maar wat je ook goed op Linkedin te doen is, is namelijk jezelf promoten. Laat daar duidelijk zien wat jouw expertise is. En wat je voorlopig presenteert binnen jouw vakgebied. Vraag tevens je toenmalige baas of begeleider of hij/zij een mooie mooie referentie over je schrijft op Linkedin. Zo leest die toekomstige baas direct waarom hij of zij juist jou moet uitnodigen voor een gesprek.

hiring-resume

2. Google jezelf
Tegenwoordig googled een potentieel werkgever jou voordat ie jou uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Online research is dus tegenwoordig heel normaal. Doe hetzelfde: wat verschijnt er bovenaan in Google? Is dit je Facebook of Twitter account? Of misschien je reisblog ? Niets mis mee natuurlijk. Controleer alleen wel of je niet een paar verdwaalde foto’s tegenkomt van jezelf in dronken bui of in een andere benaderde situatie die niet geschikt is voor de ogen van je toekomstige baas (of de rest van de wereld). Wanneer je dit vind, probeer jezelf te ontgooglen.

9_socialmedia_plaatje4

3. Probeer professioneel over te komen
Het is een kunst opzich om professioneel over te komen. Let dus goed op wat er bijvoorbeeld in je Twitter-biografie staat. Natuurlijk hoef je niet alleen maar serieus te zijn, maar let er wel op dat je profielen op Facebook en Twitter een professioneel beeld geven van je kwaliteiten als persoon. Let dus op de berichten die je plaatst.

  • Uitingen: Wanneer je een rotdag hebt, wil je het misschien even kwijt aan iemand. Doe dit via whatsapp of mobiel, maar zet het niet op social media.
  • Grammatica: Hoe enthousiast je ook bent om een leuke bericht te posten, controleer je spelling. Niets is zo gênant als een berichtje vol spelfouten.

some

3. Gebruik privacyinstellingen
Wil je zo vrij mogelijk zijn om te plaatsen wat je wilt? Dan zijn de privacyinstellingen van sociale media je beste vriend. Hiermee bepaal je zelf wat anderen te zien krijgen. Denk ook goed na als een werkgever een vriendschapsverzoek stuurt. Bang om de werkgever voor zijn hoofd te stoten door zijn of haar verzoek te weigeren? Maar ondertussen ook niet overtuigd van je posts? Pas dan je privacyinstellingen aan. Of censureer je posts voor je baas.

social-media (1)

5. Vacatures op Facebook
Wil je een baan zoeken via Facebook? Steeds meer bedrijven zetten namelijk ook hun vacatures op Facebook. Gebruik de zoekfunctie van Facebook om daar achter te komen. Daarnaast is het handig om een berichtje op je prikbord te plaatsen, waarin je aangeeft dat je op zoek bent naar een baan. Wellicht helpt jouw vriendennetwerk/kring jou wel met de gouden tip!

I LikeHoe zet jij social media zakelijk in?

Advertenties

2 thoughts on “Tips: Social Media Professioneel Inzetten

  1. sociaal media is wel degelijk belangrijk hoe zet je anders dan op de kaart. Ik heb een facebook, linkedin, twitter, aboutme linkedin voor mijn zakelijk kanten aboutme mijn netwerk en twitter die zit vast aan wordpress. facebook voor famillie en netwerk. En dan heb je natuurlijk pinterest voor zaken. Handig dat zal iedereen moeten doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s