Tips

Tips: Afgestudeerd en nu? #1

studeerkamer3

Een half jaar lang zit je aan je scriptie, maar nu zit het er eindelijk op! Je mondeling is ook binnen. Dat betekent… dat je bent afgestudeerd! De titel (master, bachelor or whatever) heb je in de pocket. Maar.. wat nu? Veel hoogopgeleide twintigers komen in een dip terecht. Ze willen starten op de arbeidsmarkt, alleen het lukt niet. Ik geef jou de do’s en don’ts om jou niet in die dip terecht te laten komen. Lees je verder?

Don’ts

  • Om te beginnen; hou op met vergelijken! Je vraagt je zeker af wat ik daarmee bedoel? Ga niet met je oud-klasgenootjes vergelijken met de baan die ze nu hebben. Of beter nog, spendeer je tijd niet op LinkedIn om de geweldige banen van je oud-klasgenootjes te lezen. Focus je op jezelf, en niet op een bekende die pijlsnel een carrière maakt.
  • Blijf niet te lang hangen aan je studentenbaan. Natuurlijk is het fijn om financiële zekerheid te hebben, maar don’t get too comfortable.
  • Word niet boos als je weer afgewezen bent voor een baan. Het is nu eenmaal een moeilijke tijd om sowieso werk te vinden. Mensen worden zelfs ontslagen, denk eraan dat het dus altijd erger kan!

graduated_thumb_500x350

Do’s

  • Schrijf helder jouw doelen op. Wat wil je doen? Hoe wil je het waarmaken? Schrijf in details op hoe je die doelen wilt bereiken. En wie gaan je daarmee helpen?
  • Dit klinkt misschien raar, maar kom uit je comfort zone! Denk eraan dat de leukste dingen uit je leven, de dingen waren die je in het begin totaal niet durfde of eng leken. Luister niet naar dat irritante innerlijke stemmetje (“Dat lukt me nooit”, “Dat is toch niets voor mij”, “Dat komt later wel”) en doe het nú. Now is your time to shine!
  • En tot slot; alles komt op zijn tijd. Lukt het nu niet, dan zeker weten de andere keer. Ik snap dat het ontmoedigend is als je niet eens wordt uitgenodigd voor een gesprek. Maar uiteindelijk komt alles wel goed!

De gat tussen afstuderen en het arbeidsmarkt opvullen is moeilijk, I know! Alleen het komt echt goed hoor 😀

Heb jij nog tips om niet in een dip te komen na je afstuderen?

 

Advertenties

3 thoughts on “Tips: Afgestudeerd en nu? #1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s